بردهای الکترونیکی یکی از اجزای اصلی محصولات الکترونیکی هستند. بردهای الکترونیکی در طیف گستردهای از محصولات، از تلویزیونها و رایانهها گرفته تا تلفنهای همراه و دستگاههای پزشکی ب کار میروند. هنگامی که یک برد الکترونیکی خراب میشود، عملکرد محصول الکترونیکی دچار اشکال میشود و ممکن است محصول دیگر کار نکند. در این حالت به تعمیر برد الکترونیکی نیاز داریم تا برد محصول را تعمیر کنیم. در ادامه با آوند الکترونیک همراه باشید تا با روش و مراحل تعمیر برد الکترونیکی آشنا شویم.
تعمیر برد الکترونیکی به چه معناست؟
به فرآیندی که در آن بردهای الکترونیکی را بررسی و عامل عدم عملکرد آنها را پیدا میکنند و اقدام به رفع عیب پیش آمده میکنند تعمیر برد الکترونیکی میگویند. تعمیر بردهای الکترونیکی نیازمند مهارت و دانش خاصی است همچنین تعمیر برد الکترونیکی نیازمند ابزارهای خاصی است. تعمیر بردهای الکترونیکی به روشهای مختلفی انجام میشود، انتخاب روش تعمیر برد به نوع خرابی آن بر میگردد. در این مقاله اجزای برد، انواع خرابی برد و انواع تعمیر برد را میشناسیم. پس در ادامه با آوند الکترونیک همراه باشید.
اجزای بردهای الکترونیکی
برای فهمیدن مفهوم تعمیر برد نیاز است تا اجزای بردهای الکترونیکی را بشناسیم در ادامه با اجزای برد الکترونیکی بیشتر آشنا میشویم.
- برد مدار چاپی: قسمتی که قطعات برد الکترونیکی روی آن سوار میشود و معمولا سبز رنگ است را برد مدار چاپی یا PCB میگویند. بردهای مدار چاپی مطابق با هر برد الکترونیکی طراحی میشوند و وظیفهی اتصال الکتریکی قطعات را بر عهده دارند.
- قطعات الکترونیکی: قطعات الکترونیکی قطعاتی هستند که روی برد مدار چاپی سوار میشوند. این قطعات با ویژگیها و کاربردهایی که دارند باعث میشوند تا محصول الکترونیکی عملکردی که از آن انتظار داریم را داشته باشد.
- اتصالات برد: اتصالات برد به سیمهای مسی میگویند که زیر لایهی سطحی برد مدار چاپی هستند. وظیفهی این سیمها متصل کردن قطعات الکترونیکی به هم دیگر است.
با اجزای بردهای الکترونیکی آشنا شدیم، شناخت این اجزا به فهمیدن ایراد برد الکترونیکی کمک شایانی میکند و باعث میشود متوجه شویم برای تعمیر برد الکترونیکی کدام قسمت را باید تعمیر کنیم. در ادامه با علتهای شایع خرابی برد آشنا میشویم.
علتهای رایج خرابی برد الکترونیکی
بردهای الکترونیکی ممکن است به علتهای گوناگون و متفاوتی دجار عیب شوند و کارآیی خود را از دست بدهند. شناخت این علتها میتواند باعث شود که روند تعمیر برد الکترونیکی آسانتر طی شود و زمان کمتری صرف پیدا کردن علت خرابی شود.
- استفادهی بیش از حد از برد الکترونیکی: یکی از علتهای رایج خرابی برد الکترونیکی را میتوان به استفادهی بیش از حد از برد ربط داد. استفاده از برد بیش از حد باعث گرم شدن برد و آسیب به اتصالات و قطعات میشود و عملکرد برد را دچار اختلال میکند.
- وارد شدن ضربه به برد الکترونیکی: بردهای الکترونیکی به ضربه حساس هستند. وارد شدن ضربه به برد میتواند باعث خرابی قطعات و یا جدا شدن آنها از برد مدار چاپی شود و کارآیی برد را تحت تاثیر قرار دهد.
- رطوبت و گرد و غبار: اگر گرد و غبار و رطوبت به بردهای الکترونیکی نفوذ کند میتواند باعث خوردگی اجزای برد شود و همین خوردگی باعث خرابی برد میشود.
- استفاده از ولتاژهای نامناسب: اگر به بردهای الکترونیکی ولتاژهای بسیار پایین یا ولتاژهای بسیار بالا وارد شود که از حد تحمل برد خارج است برد دچار خرابی میشود. خرابی برد در اثر استفاده از ولتاژهای نامناسب باعث سوختن اجزا و قطعات برد و در برخی موارد باعث از بین رفتن اتصالات برد میشود.
با علتهای رایج خرابی برد آشنا شدیم هر کدام از موارد بالا باعث میشود به تعمیر برد الکترونیکی نیاز پیدا کنیم. البته موارد دیگری نیز میتواند باعث خرابی برد شود مثل: استفاده از قطعات نامناسب در برد یا اشتباد در مونتاژ برد الکترونیکی.
انواع روشهای تعمیر برد الکترونیکی
برای تعمیر برد الکترونیکی با توجه به نوع و علت خرابی آن از تکنیکهای مختلفی استفاده میشود. در زیر با تکنیکهای مختلفی که برای تعمیر بردهای الکترونیکی استفاده میشود آشنا میشویم.
تعمیر سطحی بردهای الکترونیکی
تعمیر سطحی بردهای الکترونیکی برای تعمیر بردهای الکترونیکیای استفاده میشود که یکی از قطعات این بردها که به روش نصب سطحی به برد متصل شده است دچار مشکل شده. تعمیر برد الکترونیکی به صورت سطحی به این صورت انجام میشود که یک قطعهی نصب سطحی که از برد جدا شده است را دوباره به برد متصل میکند. به طور مثال یک تلویزیون داریکه در نکایش تصویر دجار مشکل شده است و متوجه میشوید اتصال IC برد قطع شده. از آنجایی که IC یک قطعهی نصب سطحی است میتوانید به وسیلهی یک هویه و مقداری مادهی لحیم قسمتی از IC که جدا شده است را دوباره به سطح برد متصل کنید.
تعمیر سطحی معمولا در حالتی اتفاق میافتد که اتصال قطعات سطحی دچار مشکل شده باشد. با توجه به علتهای رایجی که برای خرابی بردها نام بردیم معمولا زمانی که برد در معرض رطوبت قرار بگیرد یا ضربهای به آن وارد شود میتوان از این روش تعمیر استفاده کرد.
تعمیر برد الکترونیکی به روش سطحی
تعمیر لحیم کاری برد
تعمیر برد الکترونیکی به روش لحیم کاری یکی از تیکنیکهای دیگر تعمیر برد است. این تکنیک مشابه با تعمیر سطحی عمل میکند با این تفاوت که برای تعمیر بردهایی استفاده میشود که قطعات آنها به صورت نصب حفرهای به برد متصل شدهاند.
تعویض قطعات معیوب
این نوع تعمیر همانطور که از نامش پیداست روشی است که در آن قطعاتی که سوختهاند یا دچار عیب شدهاند را تعمیر میکنند. در این روش تعمیر قطعات معیوب شناسایی میشوند و آنها را به قطعات سالم تعویض میکنند. برداشتن قطعات معیوب از روی بردهای الکترونیکی نیازمند دقت و حساسیت بالایی است چرا که ممکن است به اتصالات برد لطمه وارد شود و حتی جایگذاری قطعهی سالم هم نتواند در عملکرد برد تغییری ایجاد کند.
مراحل تعمیر برد الکترونیکی
تعمیر بردهای الکترونیکی مراحلی دارد که ترتیب انجام این مراحل بسیار حائز اهمیت است. در زیر مراحل تعمیر بردهای الکترونیکی را به ترتیب برای شما عزیزان بیان میکنیم.
آماده سازی قطعات و ابزارهای لازم برای تعمیر برد الکترونیکی
پیش از شروع مراحل عملی تعمیر برد باید ابزار و تجهیزاتی که برای تعمیر برد است را آماده کنید. تعمیر برد بدون استفاده از ابزارهای تعمیر برد الکترونیکی امکان پذیر نیست و شما باید مطابق با نوع تعمیر برد این ابزارها را آماده کنید. در برخی از مراحل تعمیر برد الکترونیکی بلافاصله پس از انجام کاری با استفاده از ابزارها مرحلهی بعدی تعمیر برد الکترونیکی را انجام دهید برای همین در دسترس بودن ابزارها بسیار اهمیت دارد.
عیبیابی برد الکترونیکی
اولین مرحله عملی برای تعمیر برد الکترونیکی عیب یابی برد است. در مرحلهی عیب یابی مشخص میشود مشکل برد کجاست و این مشکل قابل حل است یا خیر. علت خرابی برد را میتوان با اسیلسکوپ یا بازرسی خودکار نوری شناسایی کرد.
تمیز کردن برد
دومین مرحله برای تعمیر برد الکترونیکی تمیز کردن برد است. این مرحله بسیار اهمیت دارد زیرا کمک میکند اکسیدهای به وجود آمده روی برد را پاک کنید و دید بهتری به قطعات و اتصال آنها به برد داشته باشید. تمیز کردن برد دسترسی شما به قطعات برد را نیز افزایش میدهد.
تمیز کردن برد الکترونیکی قبل از تعمیر برد
تعمیر یا تعویض قطعات
بعد از شناسایی عیب برد و تمیز کردن آن به سراغ تعمیر برد میرویم و معمولا از یکی از تکنیکهای تعمیر برد که گفته شد استفاده میکنیم. اگر قطعهای که باعث خرابی شده است سوخته باشد آن را تعویض میکنیم و اگر اتصال آن قطع شده باشد پروسهی تعمیر سطحی یا تعمیر لحیم کاری را انجام میدهیم.
در پروسهی تعویض قطعات ابتدا باید لحیمی که باعث اتصال قطعات شده است را ذوب کنیم. این کار به وسیلهی هیترهای هوای گرم یا هویه انجام میشود. پس از ذوب کردن لحیم باید با استفاده از ابزارهای مخصوص لحیم ذوب شده را از برد جدا کنیم و سپس قطعه را تعویض کنیم. پس از تعویض قطعه باید فرآیند لحیم کاری را روی قطعه پیاده سازی کنیم. با انجام پروسهی تعویض قطعهی الکترونیکیای که به تعمیر نیاز دارد، فرآیند تعمیر برد الکترونیکی به اتمام میرسد.
آزمایش برد الکترونیکی
با انجام فرآیند تعمیر برد باید از درستی انجام تعمیر اطمینان حاصل کنیم، بنابراین باید برد را آزمایش کنیم. آزمایش برد را به وسیلهی اسیلسکوپ یا بازرسی خودکار نوری انجام میدهند. اگر خرابی برد مربوط به یک قطعه باشد میتوانیم از مولتی متر دیجیتال نیز برای آزمایش برد استفاده کنیم.
آزمایش برد بعد از تعمیر برد الکترونیکی
تعمیر برد الکترونیکی؛ روشی کارآمد به جای تعویض محصول الکترونیکی
در این مقاله با فرآیند تعمیر بردهای الکترونیکی آشنا شدیم. تعمیر برد الکترونیکی در بسیاری از موارد بسیار به صرفهتر از تعویض محصول الکترونیکی است مخصوصا اگر محصول الکترونیکی شما گران قیمت باشد بهتر است اولین انتخابتان تعمیر آن باشد. برای انجام بررسی و تعمیر بردهای الکترونیکی خود میتوانید با کارشناسان مجرب آوند الکترونیک تماس بگیرید.
آوند الکترونیک با سابقهی درخشانی که در صنعت الکترونیک دارد و همچنین در اختیار داشتن دستگاههای بهروز و مدرن میتواند پروسهی تعمیر بردهای الکترونیکی شما را به صورت استاندارد انجام دهد. ما در تیم آوند با آزمایش بردهای تعمیری از انجام شدن درست پروسهی تعمیر برد الکترونیکی شما مطمئن میشویم تا خیال شما بابت سلامت بردی که تحویل میگیرید راحت باشد. از اینکه تا انتهای این مقاله همراه ما بودید از شما سپاسگزاریم.